Törvényileg mikor kötelező mentőmellényt rakni a hajóba?

Ha a nyári elfoglaltságok kerülnek szóba, akkor a természetes vizek előkelő helyet foglalnak el a népszerűségi listán. Hazánk szebbnél-szebb tájakkal várja a kirándulókat, horgászokat, ám indulás előtt nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen eszközökre és kiegészítőkre lesz szükség az utazás során. Különösen igaz ez a horgászatra, de ha csak csónakázni mennénk, akkor sem árt tudni, mikor kötelező például mentőmellényt használni.

A vonatkozó jogszabályok szerint akkor kötelező a mentőmellény, ha a csónakban úszni nem tudó, valamint 14 évnél fiatalabb személy tartózkodik, ilyenkor tehát mindenképpen gondoskodni kell számukra a megfelelő mentőmellény viseléséről. A Hajózási Felügyelet arról is részletes tájékoztatást ad, hogy milyen vízre mely típusú mentőmellény bizonyul ideálisnak. Nem mindegy tehát, hogy a nyílt tengeren szeretnénk vízre szállni, vagy valamelyik hazai állóvíz esetében szállnánk csónakba. Az 50N-os eszköz sajnos csak arra alkalmas, hogy a személy lebegését elősegítse, így mindenképpen célszerű ennél nagyobb felhajtóerővel rendelkező típus mellett dönteni. Fontos, hogy a bajba került személy arcát felfelé tartsa az eszköz, hiszen így elkerülhető a fulladás. Természetesen figyelembe kell venni a választáskor az érintett személy testsúlyát és mellbőségét is. Ha nem tudjuk, milyen típus lenne az ideális, akkor érdemes segítséget kérni szakembertől. Erre akkor is meg van a lehetőségünk, ha webáruházon keresztül szeretnénk mentőmellényt vásárolni.

S hogy mikor lehet szükség a mentőmellényre? Hazánkban több idegenforgalmilag frekventált helyen van lehetőségünk csónakbérlésre. Egészen új perspektívából fedezhetjük fel a környéket akkor, ha csónakba szállunk. Remek fényképeket készíthetünk, de a természetfotózás szerelmesei is megtalálhatják számításukat a víz felszínéről. Sok horgász dönt úgy, hogy csónakból próbálkozik. Ilyenkor szintén nagyon fontos, hogy a gyermekek vagy az úszni nem tudó személyek számára megfelelő mentőmellényt tudjanak biztosítani. Ha a csónakbérlés mellett tennénk le a voksot, a szolgáltatónak akkor is kötelessége, hogy rendelkezésre bocsássa a megfelelő számú mentőmellényt.

A terület mindenképpen odafigyelést igényel, hiszen nem felesleges óvatoskodásról van szó, sokkal inkább elővigyázatosságról. Ha a nyári hőségben hirtelen, egy óvatlan pillanatban beleesünk a vízbe, akkor a hideg következtében akár rosszul is lehetünk. Ilyenkor valóban életet menthet az, ha a mentőmellény a víz felszínén tart bennünket addig, míg megérkezik a segítség.