Önkéntes nyugdíjpénztárak

Önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítása 2018-ban

Ha ide kattintasz akkor egy helyen összehasonlíthatod a magán nyugdíjpénztárak jellemzőit 2018-ban, de nézzük, hogy mit érdemes tudni ezzel kapcsolatban. Az önkéntes nyugdíjpénztér a legrégebbi állami támogatással is bíró nyugdíj előtakarékossági forma. 150 000 Forint adókedvezményt éves szinten igénybe lehet venni és ehhez évente 750 000 forintot kell befizetni. Mára már számtalan cég választotta ki ezt a lehetőséget is a béren kívüli juttatás csomagokban, hiszen ezzel is támogatni kívánják dolgozóik nyugdíj előtakarékosságát. A munkáltató által befizetett díjakra sajnos nem jár a 20%-os adókedvezmény ennél a konzervatív befektetési formánál. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál többféle befektetési portfólió közül lehet választani. A befizetésekhez legkorábban 10 év után lehet hozzányúlni, ezért nem egy rugalmas megtakarítási forma.

Érdemes a nyugdíjpénztárak ajánlatait egy összehasonlító táblázatban áttekinteni, hiszen így majd jól látható, hogy ugyanazon portfóliókkal melyik pénztár mekkora hozamot produkált az elmúlt időszakban. Általában az azonos kockázatú portfóliók között maximum 1%-os különbségeket találhatunk és az átlaghozam éves szinten körülbelül 6-7%. A rendszeres díjfizetést a nyugdíjpénztárak alacsony költségekkel hálálják meg. A költségek ennél a konstrukciónál akkor sem szűnnek meg, ha mi nem fizetjük be havonta a tagdíjat, hanem a meglévő megtakarításból vonják folyamatosan, azaz a kivehető pénzösszeg folyamatosan csökken.

Jelenleg a nyugdíjpénztárak értékpapírjaik nagy részét magas kamatot biztosító állampapírokba fektetik. Egy idő után ezek az állampapírok lejárnak és velük együtt megszűnhet a magas kamat is. Nagy kérdés az, hogy a továbbiakban vajon mibe tudják majd befektetni az addig összegyűjtött megtakarításokat. A hozamok minden bizonnyal a későbbiekben vissza fognak esni, de hogy mennyire ezt senki sem tudja előre megjósolni. Nem a legjobb megoldás az sem, hogy összesen maximum 5 portfólió közül lehet választani, mert ez később kevésnek is bizonyulhat. Magyarországon összesen 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság létezik. Ez a NYESZ, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás. A nyugdíjpénztár nagy előnye, hogy a munkáltató is befizethet a munkavállaló számlájára, de azért érdemes a másik kettő lehetőséget is mérlegelni.