Nyugdíjbiztosítás vagy nyugdíjpénztár: melyik éri meg jobban?

Ide kattintva összehasonlíthatod a nyugdíjbiztosítást az önkéntes nyugdíjpénztárral. 2014-től a nyugdíjbiztosításokra igénybe lehet venni az éves 20% adókedvezményt, amelyet maximalizáltak évi 130 000 forintban. A nyugdíjbiztosítás, így már a NYESZ és az önkéntes nyugdíjpénztár mellett is „piacképes” lett. Jelenleg ez a legjobb nyugdíj befektetési forma. Nézzük meg, hogy miért is jó a nyugdíjbiztosítás.

Önkéntes nyugdíjpénztárnál a legfontosabb kérdés a kamat. A kamat lesz az, amely majd biztosítja lejáratkor azt, hogy a legmagasabb privát nyugdíjat érjük el. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnál minden esetben a befektetések határozzák meg a hozamot. Soha nem kapunk fix kamatot. A befektetések összetétele minden esetben szabályozva vannak az állam által. A csomagok mindegyike tartalmaz magyar államkötvényt. A Generalinál a legjobb portfólióba is 40% az államkötvény, míg az ING-nél ez már 50%. Láthatjuk, hogy az egyes pénztárak inkább kockázatkerülők. Pénzügyi szakértők szerint ez a kockázatkerülés pazarlásnak minősülhet, hiszen általában hosszabb távon gondolkodik mindenki, körülbelül 20-30 éves időtartamban.

Egy másik lehetőség a NYESZ, azaz a Nyugdíj Előtakarékossági Számla nyitása. Itt nem fogunk kötött portfóliókkal találkozni, itt értékpapírok közül lehet választani. Ha hosszútávon profitot szeretnénk elérni, akkor nem elég az értékpapírok megvásárlása, hanem azokkal kereskedni is kell. Az értékpapír számla ellen az szól, hogy ha egyszer vásárolunk csak értékpapírt, akkor 0% hozamot fogunk elérni vele. Itt folyamatosan kell olcsón venni és drágábban eladni az értékpapírokat. Ehhez nem árt, ha valaki komoly pénzügyi szaktudással is rendelkezik.

 

A nyugdíjbiztosítások esetében lehetőség van akár 100 százalékban is külföldi befektetési alapokat vásárolni. Mi magunknak állíthatjuk össze a befektetési portfóliónkat, hiszen az államnak nincsen beleszólása. Az éppen aktuális húzóágazatokba, régiókba és nyersanyagokban érdemes mindig gondolkodni. Ehhez nem szükséges pénzügyi szaktudás, de nem árt, ha egy szakértővel konzultálunk. A NYESZ-szel ellentétben itt nagyfokú biztonságot is kapunk. A manapság is töretlen népszerűségnek örvendő unit-linked biztosítások a legjobbak és a legkézenfekvőbbek mindenki számára.