rózsaarany

Mi az a rózsaarany és miből van?

Az ősz szépség színe legtöbbször a rózsaarany, hiszen különleges megjelenést kölcsönöznek a rózsaaranyból készült ékszerek. Népszerűségi hulláma már a 19. században észrevehető volt Oroszországban ahol orosz aranynak nevezték el, de 2010-ben robbant be a köztudatba és vették egyre többen a rózsaarany ékszereket. A rózsaszín ékszerek elkerülhetetlen elterjedése leginkább a viktoriánus korszak alatt látható, ahol a rózsaszínű arany dominált. A nemesfém ékszerek, a bizsuk és az órák mind valamilyen különleges rózsaarany színben tündökölnek. Ennek az árnyalatnak a népszerűsége ebben az évben is látható, hiszen a boltok polcain is egyre másra jelennek meg a különleges rózsaarany ékszerek.

1920-ban a Cartier bemutatta a mostani ikonikus „Trinity” gyűrűjét, amely sárga, fehér és rózsaszín aranyból készült. Az art deco korszakban, az 1930-as években rendkívül kreatív ékszereket készítettek. Monokromatikus geometriai mintázatokkal, platina és gyémánt használattal tették még szebbé a rózsaarany ékszereket. Természetesen ma is kombinálják a rózsaaranyat sok egyéb kiegészítővel, hiszen ez a fülbevaló például gyönggyel van megbolondítva. A német csapatok 1939-es Lengyelországi betörése vetett véget a rózsaarany ekkori korszakának. 

A II. Világháború alatt a platina stratégiai fontosságú ásványi anyagnak számított, amely létfontosságú a háborúhoz, így számos országot arra késztetett, hogy a háború alatt korlátozza – sőt tiltotta – a használatát. A platina elhanyagolt lett és az arany ismét az ékszerek királynőjeként tündökölt tovább. Az arany, a sárga és a rózsaszín arany is fénykorát élte. A háborús évek alatt az ékszerkészítők szinte csak ezekből a nemesfémekből készítették az ékszereket.

A “retro” -nak nevezett stílust rózsaszín, sárga és zöld aranyos, háromdimenziós minták jellemzik, melyek nagyméretű, gyakran túlméretezett, smaragddal, akvamarinokkal, citrinekkel és ametisztekkel vannak kirakva. Kisebb rubinok, zafírok és gyémánt is fellelhető ebben az időszakban, az ékszerekben.  A régies rózsa és a sárga arany karkötőket felváltották a rózsaszín virágdíszek, vagy a háromdimenziós hollywoodi ihletésű dizájnok, és a rózsaszín arany aranyozott fülbevalók mind népszerűek voltak ebben az időszakban.